В Армения започнаха да гласуват на парламентарни избори

Свят

02-04-2017, 10:34

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Десетки пострадали по време на антиправителствени протести в Армения

Опозицията алармира, че правителството се подготвя да извърши голяма изборна измама

Арменците започнаха да гласуват на парламентарни избори за първи път от приетите конституционни реформи, които трансформират бившата съветска страна в парламентарна република, съобщават от Washington post.

Вотът е разглеждан от Запада като ключово демократично изпитание за населената с 2,9 милиони души държава, която никога в историята няма регистрирано прехвърляне на властта в ръцете на опозицията чрез избори.

Проруският президент Серж Саркисян заяви в интервю за осведомителната агенция през март, че този път държавата ще проведе образцови избори за избиране на парламент, който има доверието на обществото. Анализатори отбелязват, че вотът ще бъде доминиран от сериозна конкуренция между управляващата партия и коалиция от опозиционни партии, водена от Гагик Царукян - един от най-богатите бизнесмени в Армения.

Общо пет партии и четири съюза са се регистрирали за участие в изборите. Арменците ще изберат 101 депутати. Прагът за влизане в парламента е 5%, докато съюз от седем партии се нуждае от най-малко 7%.

Изборите са наблюдавани от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.