Германия разкритикува указите на Тръмп за търговията

Тръмп обеща, че САЩ ще защитават индустрията и ще създадат "честно игрално поле" за американските работници

Германия днес разкритикува подписаните вчера от президента на САЩ Доналд Тръмп укази, свързани с търговията и целящи по-строго събиране на мита върху вноса в САЩ на стоки, субсидирани от чужди правителства, съобщават от Ройтерс.

Вчера Тръмп подписа два указа, в които инструктира правителството си да проучи причините за търговските дефицити на САЩ и да вземе строги мерки срещу страни, злоупотребяващи с търговските правила. Президентът обяви, че тези укази ще подготвят почвата за "великото възраждане на американските производители".

Германският министър на икономиката Бригите Циприс заяви, че тези укази показват, че "САЩ очевидно искат да се отдалечат от свободната търговия и търговските споразумения". "Ние трябва да търсим конструктивен диалог и да обясним, че причините за търговския дефицит на САЩ са не само в чужбина", каза министърът. Тя добави, че ще повдигне този въпрос на срещите си с американски колеги когато посети Вашингтон през май.

Преди да подпише указите, в речта си в Белия дом Тръмп обеща, че САЩ ще защитават индустрията и ще създадат "честно игрално поле" за американските работници. Той увери, че благосъстоянието на Америка и на американския работник е неговата "пътеводна звезда". ю

По думите на американския президент, първата изпълнителна заповед ще гарантира събирането на всички данъци, когато чуждите вносители мамят. Той добави, че за тези, които нарушават правилата, ще има много сериозни последици. Втората заповед ще доведе до първата преоценка на американския търговски дефицит, заяви Тръмп. За 90 дни трябва да бъде събрана подробна информация за "търговски злоупотреби" и други антиконкурентни практики от страна на чужди държави и тези данни ще бъдат използвани за промяна на търговската политика.