Александър Грушко: НАТО хитрува с военното присъствие в Източна Европа

Грушко коментира резултатите от заседанието на Съвета НАТО-Русия на равнище външни министри

"Северноатлантическият пакт хитрува, представяйки плановете си за засилване на военното присъствие в Източна Европа като реакция на действията на Русия", заяви вчера пред журналисти постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Натовците се опитват да сведат това, което правят на източния фланг, само до четирите прословути батальона (с численост до 5 хиляди души в балтийските страни и Полша – бел. ТАСС). При това посочват, че това уж било в отговор на продължаващата реформа на нашите въоръжени сили, включително на създаването на три дивизии (в западната част на страната). Разбира се, това е лукава логика, тя не отразява реалното състояние на нещата, целта й е да заблуди общественото мнение и да докаже пропорционалността и адекватността на засилването на НАТО“, каза Грушко.

Грушко подчерта, че когато Москва оценява ситуацията на западния си фланг, тя взема предвид всички мероприятия на НАТО, не само четирите батальона, но и разполагането в Полша на допълнителна танкова бригада на САЩ, разполагането на бригада на ВВС, многонационалната бригада в Румъния, засилването на военноморското присъствие в Балтийски и Черно море, засилването на режима на въздушно патрулиране и провеждането на комплекс от мероприятия за усъвършенстване на военната инфраструктура.

„Тоест става дума за масирано усвояване на театър на военни действия“, обобщи той и добави, че освен това членките на НАТО имат и свой собствен потенциал, който трябва да се има предвид, като открои Полша, която разполага в арсенала си с до хиляда танка.