НАТО ще обсъди през май отбранителните разходи и борбата с тероризма

Столтенберг изрази надежда алиансът да осигури стабилност в по-широк регион

На срещата си през май в Брюксел държавните и правителствените ръководители от НАТО ще обсъдят две основни теми - разходите за отбрана и борбата с тероризма. Това съобщи на пресконференция днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.
Той уточни, че на днешното си заседание в Брюксел министрите на външните работи от алианса ще обсъдят подготовката на срещата през май. По неговите думи темата за отбранителните разходи на държавите от алианса е свързана със справедливото разпределение на тежестта, "за да остане трансатлантическата връзка здрава". Не става дума само за пари, а за вложения в способности, от които имаме нужда и участие в мисиите на алианса, поясни Столтенберг, цитиран от БТА.
Генералният секретар добави, че по отношение на борбата с тероризма и сега НАТО полага усилия с мисията си в Афганистан. НАТО има потенциал за повече, посочи той. Столтенберг изрази надежда алиансът да осигури стабилност в по-широк регион.
Повишаването на отбранителните разходи не е в угода на САЩ, а е инвестиция в европейската сигурност. Очаквам днес да обсъдим темата за подготовката на националните планове за разходите в отбраната. Уроците от Афганистан, Косово и Босна ни научиха, че в дългосрочен план добрата борба с тероризма е в изграждането на местни сили за сигурност, а не толкова в предприемането на бойни мисии на НАТО, посочи Столтенберг.
Той съобщи, че днес министрите ще обсъдят също отношенията с Русия и обстановката в Украйна.