НЗОК: Бюджетирането на болниците не може да се промени напълно

Евентуални промени в момента биха противоречали на Закона за бюджета на НЗОК за 2017 г.

Промените в бюджетирането на болниците са позитивни, те вече ще работят с тримесечни бюджети, като неусвоени средства от първите един-два месеца ще могат да се прехвърлят в края на тримесечието без да се губят. Това каза в интервю за БТА подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Димитър Петров.

Това е една от промените, залегнали в новия Национален рамков договор, който влиза в сила от 1 април. Болниците ще могат и да надхвърлят бюджета си с до 3%, напомни той.

Бюджетирането засега не може да се промени, тъй като евентуални промени в момента биха противоречали на Закона за бюджета на НЗОК за 2017 г., коментира Петров.

Бюджетите на болниците вече няма да се утвърждават от Надзорния съвет на НЗОК, а ще се определят от районните каси по методика на националния фонд, което дава възможност за по-детайлно съобразяване на ситуацията по места.

Нормално е една клинична пътека да расте до 3% годишно и по-голям ръст би бил необоснован, ако няма някакви специални причини като епидемия например, каза подуправителят.

 Анализират се възможности за следващата година клинични пътеки, които могат да се изпълняват като процедури, да бъдат такива. И за тази година има възможност, ако болницата е изпълнила основните процедури и пациентът е съгласен, той да може да бъде изписан по-рано, а на лечебното заведение да се плаща 80 на сто от клиничната пътека. Идентифицирани са 15-20 клинични пътеки, в които често се използва тази възможност, основно в терапевтичните.

По думите на Петров в доболничната помощ няма съществени промени, но има известна оптимизация на отчитането. Все повече вървим към изцяло електронна комуникация. Работим по възможността пациентът да получава протокола за лекарствата си накрая, когато е готов. В скоро време ще достигнем до възможността изследванията, извършени в лаборатория, да достигнат до лекаря по електронен път, коментира Петров.

Очаква се да намалее броят на чакащите за лечение в болница или поне на тези, които чакат по финансови причини - т.е. поради изчерпан финансов лимит на болницата. В търсените болници винаги ще има листа на чакащи по отношение на плановия прием. Въпросът е то да не бъде по чисто финансови причини, каза още Петров.

Към момента има неразплатени средства от страна на НЗОК към клиниките от 19 млн. лв. за надлимитна дейност, отчете още той.