От Бултюрк искат от Турция за потърси отговорност от ДОСТ за провала на изборите

Рафет Улутюрк: Председателят на ДОСТ Лютви Местан трябва да подаде оставка

Председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на българските турци Бултюрк в Истанбул Рафет Улутюрк заяви, че от името на тяхното Дружество ще настояват управляващите в Турция да потърсят отговорност от ДОСТ заради провала им на изборите в България. Призивът е поместен на страниците на органа на дружеството, вестник "Бултюрк".
"С твърденията, че имат влияние в България и че непременно ще влязат в българския парламент, ДОСТ излъгаха редица турски политици и институции, които директно или индиректно ги подкрепяха. Представяха се сред българските турци като "партия на Ердоган" и фактически нанесоха вреда на турския президент и на Република Турция като цяло. Затова трябва да се потърси най-строга отговорност от ДОСТ и нейните застъпници, а председателят й Лютви Местан трябва да подаде оставка", каза председателят на дружеството.
"От ДОСТ "се гордеят", че спечелили 17,38 на сто от гласовете в Турция и "разбили монопола на ДПС". Но защо не отговорят на каква цена - с популистки обещания обрекоха хората да чакат с часове пред урните, да бъдат блъскани в тесните коридори, да ги превозват безплатно през границата, макар да знаеха,че националистите в България ще се опитат да ги спрат и репресират, както и стана.
Проблемите на българските турци са в България, там трябва да се решават. Проблемите на изселниците се решават в Турция, но проблемите на турското население в България са хронични и години наред остават нерешени. Смятам, че избирателят в крайна сметка показа и на ДПС, и на ДОСТ, че не е доволен, че има още да работят. Отношенията между Турция и България не бива да се напрягат заради партийни интереси, те трябва да се поддържат добри, защото това е от взаимен интерес", се казва в изявлението на председателя на Бултюрк.
В коментар на Ариф Гюндогду във вестник "Истанбул газетеси" се отбелязва, че "изборите в България завършиха със загуба на депутатски места за турците в българския парламент и отслабиха влиянието им в българската политика". Според него разцеплението е стар проект, който наново е бил вкаран в действие на изборите на 26 март.
"За втори път турците гласуваха на избори за две партии. ДПС, което в миналото бе успяло да бъде балансираща партия и имаше 38 депутати в парламента, този път получи силен удар от  ДОСТ и слезе до около девет процента. ДОСТ пък остана под прага с 2,98 на сто и показа, че е мъртъв проект. Сега е време авторите и изпълнителите да дадат сметка за неуспеха и за напрежението, което предизвикаха в отношенията между Турция и България", се казва в коментара.