ЦИК обяви резултатите от изборите за 44-о Народно събрание

Изборите в неделя излъчиха в новия парламент пет партии и коалиции

Централната избирателна комисия обяви официалните резултати от изборите за 44-и Парламент. Изборите в неделя излъчиха в новия парламент пет партии и коалиции - ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти, ДПС и партия "Воля".

Мандатите се разпределят между петте партии, както следва:

ГЕРБ получава 95 мандата, следва БСП с 80, Обединените патриоти са с 27 депутатски места. Само едно място по-малко ще имат от ДПС, а партията на Веселин Марешки "Воля", ще получи 12 мандата.

Мандатите се изчисляват от 2007 г. у нас по метода Хеър-Ниймайер, което е методът на най-големия остатък. Общият брой на всички действителни гласове се дели на броя на мандатите. Получава се цяло число и остатък. Всяка партия получава толкова мандати, колкото е цялото число. След което вече е възможно да останат незаети мандати, те се разпределят по остатъците. Партията, която има най-голям остатък получава първия допълнителен мандат, следващата - втория и т.н. Това се прави на национално ниво и по райони.

Имената на избраните народни представители ще станат ясни в неделя. Тогава ЦИК ще ги обяви. Знаете много от кандидат депутатите бяха в няколко листи. Те сега трябва да обявят от коя листа искат да бъдат народни представители, кой район ще представляват.

Тук може да видите подробности от заседанието и решението на ЦИК.