Новата 1-паундова монета вече създава проблеми във Великобритания

Свят

29-03-2017, 20:41

Снимка:

youtube.com/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Преговарящите на ЕС за Brexit

Туск получи уведомително писмо за Brexit

Новата монета се състои от два вида метал: външен пръстен от месинг никел и вътрешен пръстен от никелирана сплав

Повечето британски търговци на дребно казаха, че са готови да преминат към новата 12-ъгълна монета, но тя може да породи затруднения при плащането на паркинг или закупуването на билети за влака, съобщават от CNN Money. Монетата мина в обращение във вторник. Магазините, банките и автоматните машини са били предупредени от 3 години за тази промяна.

Големи компании вече на обновили своите машини, използващи монети. Пазарските колички в магазините, както и билетите за тролеите също са ъпдейтнати. Голям проблем, обаче, има при закупуването на билети за подземните влакове, тъй като машините все още не са пригодени за новите монети. Същият проблем има и при платените паркинги. Индустриалният сектор е изчислил, че актуализирането на тези съоръжения възлиза на приблизително 50 млн. паунда.

Около 75 хил. автомати за закуски засега остават неизползваеми. Докато големите търговци на дребно продължават своята работа без проблем, то тази промяна ще предизвика главоболие за по-малките магазини. Банките са им казали да сортират старите монети от новите преди да ги депозират.

Старите монети ще престанат да бъдат законно платежно средство през октомври. Банките ще продължат да ги приемат след това.