Ердоган: Основната опозиционна партия действа заедно с терористични групи

Ердоган обвини лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу, че лъже в аргументите си срещу конституционната реформа

Основната опозиционна партия - Народнорепубликанската партия /НРП/, действа заедно с терористични групи в кампанията за гласуване с "не" на референдума за конституционните промени на 16 април, заяви днес президентът Реджеп Тайип Ердоган, съобщава в."Хюриет дейли нюз".
Ердоган обвини лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу, че лъже в аргументите си срещу конституционната реформа.
Кой казва "не" сега? Лидерът на терористичната организация на остров Имралъ /лидерът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан, изтърпяващ доживотна присъда затвор на острова - бел.ред./ и ръководителите на терористите в Кандил /щаба на ПКК в планината Кандил в Северен Ирак/. Но в момента лидерът на опозицията действа заедно с тях. Невъзможно е да се разбере това, каза Ердоган днес в Истанбул.
Сега онези, които отиват в Европа, за да водят кампания за /гласуване с/ "не", работят с разклонения на терористичната организация там. Те действат заедно с тези, които не дадоха разрешение на моя министър да премине през въздушното пространство на страната и заключиха в кола моята министърка, отказвайки да я допуснат в Холандия, посочи Ердоган.
На 11 март холандските власти отказаха разрешение за кацане в Холандия на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който искаше да говори на митинг пред турски избиратели в Ротердам, и експулсираха турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая, която пристигна с кола в страната, за да се срещне с избиратели в турското консулство.
Ердоган обвини Кълъчдароглу в лъжи и заяви, че контрааргументите на опозиционния лидер срещу реформата не отговорят на действителността.
Те казват, че президентът ще има власт да анулира парламента. Президентът няма власт да анулира парламента. Не може да става въпрос за това. Всичко това са лъжи, подчерта Ердоган, като добави, че пълномощията на парламента да контролира президента ще бъдат засилени с конституционните промени.
Сега президентът може да бъде изправен /по решение на парламента/ пред Върховен съд за измяна. Но с новата система, ако парламентът може да постигне необходимото мнозинство, президентът може да бъде изправен пред Върховен съд за всяко престъпление, заяви Ердоган.
Той каза, че назначаването на членовете на висшите съдебни институции няма да се промени.
Конституционните промени предвиждат преминаване към изпълнителна президентска власт.
Ердоган заяви, че новата система ще открие пътя пред Турция да постига по-резултатно своите цели.