Крал Абдула: Не може да има мир в Близкия изток без палестинска държава

Свят

29-03-2017, 16:04

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Среща в Париж решава съдбата на Палестина

„Хамас” затвори границата с Израел

Очаква се арабските лидери, участващи в годишната среща на Арабската лига, да потвърдят ангажимента си за създаване на палестинска държава

Йорданският крал Абдула Втори каза днес, че не може да има мир и стабилност в Близкия изток без създаване на палестинска държава редом до Израел, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.
Кралят заяви в реч при откриването на арабска среща на върха в курорт на брега на Мъртво море в Йордания, че Израел подкопава шансовете за мир, като ускорява строежа на селища на окупирана палестинска територия.
По думите му стремежът на палестинците за държава продължава да е основен въпрос в Близкия изток.
"Израел продължава да разширява селищата и да подкопава шансовете за мир . . . Няма мир или стабилност в региона без справедливо и цялостно уреждане на палестинската кауза с решение с две държави", каза Абдула.
Очаква се арабските лидери, участващи в годишната среща на Арабската лига, да потвърдят ангажимента си за създаване на палестинска държава - отдавнашна цел, която американският президент Доналд Тръмп постави под съмнение миналия месец.
Крал Абдула, чиято държава е попечител на мюсюлмански свещени места в Ерусалим, каза, че всякакви едностранни действия на Израел за промяна на съществуващото положение на Купола на скалата и джамията "Ал Акса" може да има катастрофални последици за бъдещето на региона, разпалвайки недоволство сред мюсюлманите.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди арабските лидери, че техните вътрешни разделения отварят вратата за външна намеса и съдействат за сектантството и тероризма.
Според него борбата с тероризма има съществено значение, но "всякакъв успех ще се окаже мимолетен", ако не се намери политическо решение на гражданската война в Сирия, което да позволи на сирийците да определят собствената си съдба.
Гутериш заяви, че усилията за спиране на конфликтите в Сирия, Йемен и Либия не трябва да отклоняват вниманието от "стремежа да бъде излекувана най-дълго отворената рана в региона - тежкото положение на палестинския народ".
По думите му създаването на палестинска държава редом до Израел е единственото решение на конфликта.
Крал Абдула каза, че арабите трябва да се обединят срещу въоръжената дейност и тероризма в региона, посочва ДПА.
"Тероризмът заплашва арабите и мюсюлманите повече от всички други хора. Жертвите на тероризма са предимно мюсюлмани", заяви той.
"Необходимо е да се обединят усилията на нашите страни с тези на света в противопоставянето на тази опасност", каза йорданският крал пред арабските лидери.
Сред основните теми на срещата в Йордания са израелско-палестинският конфликт и опустошителните войни в Сирия, Йемен и Либия.
Сирийският президент Башар Асад не е канен на срещите на Арабската лига, откакто организацията прекрати членството на Сирия няколко месеца след началото на гражданската война през март 2011 г.
Ливанският президент Мишел Аун се спъна и падна в началото на срещата, отбелязва Ройтерс. Телевизионни кадри показаха как 82-годишният Аун се спъва върху нисък, постлан с червен килим подиум, където бяха наредени знамена на арабски държави. Двама мъже в костюми се втурнаха да му помогнат да се изправи, а наблизо стоеше египетският президент Абдел Фатах ас Сиси.
Саудитският крал Салман каза, че Рияд подкрепя политическо уреждане на конфликта в Сирия въз основа на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.
Той заяви, че сирийците са подложени на "избиване и разселване", но не спомена Асад. Саудитска Арабия подкрепя бунтовниците, които се бият срещу сирийския президент.