Приети са мерки за облекчаване на опашките в НОИ

Безработните вече ще могат да подават заявления за обезщетение по електронен път

Служебният кабинет прие промени в 8 социални наредби, с които ще спести на гражданите чакане на опашки в НОИ, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Основната цел на мерките в социалната сфера, които днес прие служебното правителство, е да намалят административната тежест за хората, които са без работа.

От 1 юли заявленията за обезщетение на безработните ще могат да се подават от всяка точка на страната по интернет. Има само едно условие за хората, предпочели електронната регистрация, което ще е използването на електронен подпис или идентификационен персонален код, който ще се получава от НОИ.

Отпада и необходимостта за предоставяне на документи, удостоверяващи осигурителен стаж при подаване на заявление за получаване на обезщетение за безработица. Тази информация ще бъде използвана от базата данни на НОИ.

С друго решение на кабинета се премахва подаването на декларация за имотно състояние за получаване на социална пенсия за старост или персонална пенсия.

От 7 на 14 дни се удължава срокът за разследване, регистриране и отчитане на трудовите злополуки. Предвижда се още върху доходите от обезщетения да се приспадат осигурителни вноски.