ООН: Арабските страни да се обединят по въпроса за Сирия

Разногласията между арабите за Сирия са позволили други да се месят и да манипулират обстановката, създавайки нестабилност

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова арабските страни да загърбят различията си и да помогнат за прекратяване на продължаващата от шест години сирийска гражданска война, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Гутериш отправи призива при посещение в лагера в Йордания за сирийски бежанци Заатари, преди да участва в срещата на високо равнище на Арабската лига, чийто домакин тази година е йорданската страна.
Той заяви, че разногласията между арабите за Сирия са позволили други да се месят и да манипулират обстановката, създавайки нестабилност и хранителна среда за конфликти и улеснявайки живота на терористичните организации.
Турция, Русия и Иран се превърнаха в сериозни играчи в конфликта, в резултат на който бяха разселени милиони сирийци, отбелязва Асошиейтед прес.
Гутериш заяви, че затворените врати пред разселените стават все повече. Като не помага на бежанците, светът неволно благоприятства дейността на терористичните групировки и повишава опасностите за глобалната сигурност, каза той.