20 452 МПС са проверени в хода на проведена операция, организирана от TISPOL

Общество

28-03-2017, 15:10

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дете пострада при катастрофа

Хванаха шофьор с марихуана в жабката

При 281 проверки на мотористи и техни спътници, са установени 91 случая, в които те не са ползвали обезопасителни каски

Пътна полиция проведе специализирана полицейска операция за използването на обезопасителни колани от пътниците и водачите на моторни превозни средства, както и на обезопасителни системи за превозването на деца. Полицаите следяха и за ползването на  каски от водачите на мотоциклети, както и на техните спътници. Акцията  бе организирана от TISPOL  и се проведе от 13 до 19 март на територията на всички страни-членки на европейската мрежа на службите на пътна полиция.
В хода й са проверени общо 20 452 моторни превозни средства на територията на страната, установени са 2806 нарушения /при предишната такава операция през месец септември 2016  г. бяха проверени 19 073 МПС и установени 3863 нарушения/. 2311 са установените водачи, шофирали без предпазен колан, 404 са нарушенията за неизползване на колан от пътуващи на предната или задна седалка на колите, а други 44 - за превозвани деца без обезопасителни столчета.
При 281 проверки  на мотористи и техни спътници, са установени 91 случая, в които те не са ползвали обезопасителни каски.
Проведената операция показва намаление на нарушенията за неизползване на обезопасителните системи  от пътниците и водачите на МПС. Същевременно процентно се запазват нарушенията при неизползването на детски столчета, а при мотористите се забелязва увеличение на  броя на случаите на неизползване на обезопасителните средства.