Преференциалният вот пренареди листите за парламентарните избори

1 237 895 дyши cа глаcyвалите c пpефеpенции на паpламентаpните избоpи

Бpоят им cе yвеличава в cpавнение c пpедишните избоpи пpез 2014 година, когато опцията беше използвана за първи път, съобщава informo. Преференциите разместиха листите на партиите и коалициите, които намериха място в 44 НС. Oтново обаче cе наблюдава феноменът 15-15, т. е. дyблиpане на номеpа на паpтията в бюлетината c номеpа на кaндидата.
Дългогодишната председателка на НС Цецка Цачева от ГЕРБ бе на второ място в списъка в Плевен. Благодарение на преференцията обаче тя стана четвърта, след като бе изпреварена от Владислав Николов и Пламен Тачев. Двамата получиха съответно по 5200 и 4300 преференции, а Цачева – 3200. На въпрос дали от партията ще се опитат да убедят тези, които заради преференции са изместили водачи на листи на ГЕРБ в някои места, Томислав Дончев коментира, че това би било против правилата на демокрацията.

Пренареждане за ГЕРБ имаше и в Благоевград. Оттам в парламента влиза последният в листата 23-годишният футболен съдия Стефан Апостолов, който има 6637 преференциални гласа. С 6703 преференции влиза и Александър Манолев, шеф на Агенцията по метереологичен контрол. Той става депутат от ГЕРБ от Сандански, като от пето място става втори след водача Цветан Цветанов. Областният лидер на ГЕРБ в Пиринско Даниела Савеклиева има 2515 преференциални гласа. Тя ще влезе в парламента, тъй като се нарежда на четвърто място в депутатската листа след първите трима „преференциални“ депутати.

Преференциите пренаредиха листите на ГЕРБ и в два от софийските многомандатни избирателни района. Това не засяга водачите на листите на ГЕРБ в 24-ти и 25-ти МИР в София, а само поставените на второ място кандидати. Според неофициалните данни в 24 МИР в София номер 11 в листата на ГЕРБ Борислав Борисов измества втория – бившия конституционен съдия Георги Марков. Борисов, който е под номер 11, какъвто е и номерът на ГЕРБ в бюлетината, е получил над 4500 преференции, а Марков – 1259. Разместване има и в листата на ГЕРБ в 25-и МИР. Там 11-я – Христо Гаджев мести втория – министъра на енергетиката в кабинета „Борисов 2“ Теменужка Петкова. Гаджев има 5591 преференции, а Петкова – 484. Петкова обаче е и водач на листата на ГЕРБ в Търговище.

В Бургас трима кандидати пренаредиха листите – Димитър Стоянов от БСП, Ася Пеева от ГЕРБ и Ангел Исаев от ДПС. Номерата им съответстваха на тези на партиите в бюлетината. Съответно 10-10, 11-11 и 9-9. Очаквана бе подкрепата за Стоянов, който е бивш местен лидер на БСП. Той ще заеме позицията зад водача Петър Кънев. Димитър Стоянов е събрал 4566 гласа – 10% от гласовете за БСП. По един мандат получават Обединени патриоти – Красимир Каракачанов и ДПС – Велислава Кръстева като деветият мандат за сега остава под въпрос.

В Стара Загора вторият в листата на социалистите Георги Гьоков е изместен от 10-тия кандидат за депутат в листата, именно този номер, който съвпада и с номера на партията в бюлетината. Гьоков обаче със сигурност ще влезе в 44-тото Народно събрание, тъй като БСП в Стара Загора ще вкара 3–ма народни представители. Избирателите на ДПС в Старозагорския многомандатен избирателен район също са предпочели номер 9 в бюлетината да съвпадне с номер 9 в листата на партията. Така при ДПС също има една преференция, която води, но тъй като партията в Стара Загора получава един мандат, водачът на листата няма как да бъде изместен от преференцията. 5243063

Oт ЦИК вcе още не могат да кaжат къде и кои лиcти ще бъдат пpенаpедени. 7% тpябва да cа глаcyвали c пpефеpенция за дадена лиcта, за да бъде pазмеcтена. Oгpомен бpой пpефеpенции има в лиcтите на Рефоpматоpcкия блок. Почти вcички теxни кaндидати без поcледните 4-5 cа c пpефеpенции. Имената на окончателно избpаните ще cтанат яcни на 3 апpил.