Тринадесет кандидата за членове на ВСС

Общество

28-03-2017, 10:42

Снимка:

bulgariautre/ архив

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нови 6 прокурори в битка за ВСС

В последния ден от срока, 27.03 е бил номиниран Борислав Сарафов

Тринадесет предложения за изборни членове на Висшия съдебен съвет от квотата на прокурорите са депозирани във ВСС в срока определен с чл. 29в от Закона за съдебната власт и чл. 12 от Правилата за провеждане на избори за членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите, съобщават от сайта на ВСС.

В последния ден от срока – 27.03.2017 г. е постъпило предложение от прокурори при Върховна касационна прокуратура, които издигат номинацията на Борислав Боби Сарафов – заместник на главния прокурор при ВКП. Предложителите се позовават на личните, професионалните и нравствените качества на кандидата.

В мотивите е посочено, че г-н Сарафов е познат като почтен магистрат, който през последните 10 години ръководи и координира работата по дела с изключително висока фактическа и правна сложност и е работил по голяма част от най-знаковите дела, водени срещу фигури от организираната престъпност.

В четиринадесетдневен срок от обявяването на предложенията кандидатите следва да представят в писмена форма подробна автобиография, мотивите си и концепция за дейността на Висшия съдебен съвет, както и документи за съответствие с изискванията на закона. В същия срок кандидатите трябва да представят декларация, свързана с несъвместимостта или за обстоятелства, които могат да доведат до частен интерес по смисъла на чл. 2 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси при вземане на решения, за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиване на имуществото си по чл. 19а, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

В срок до до три дни от представянето им документите ще бъдат публикувани на интернет сайта на Висшия съдебен съвет.

Становищата за кандидатите и въпросите към тях могат да се представят до 12.05.2017 г., като ще бъдат публикувани на интернет сайта на Висшия съдебен съвет в срок до три дни след постъпването им -15.05.2017 г.

Общото събрание на прокурорите ще се проведе в две последователни съботи на 27.05.2017 г. и на 03.06.2017 г., като право на участие имат 1506 прокурори.