Зетят на Тръмп е водил разговори с руска държавна банка

Джаред Къшнър не е коментирал изявлението на "Внешекономбанк"

Руска държавна банка, която е подложена на санкции от САЩ заради нахлуването на Русия в Украйна, разкри в понеделник, че нейни изпълнителни директори са имали разговори през декември с Джаред Къшнър, зет на президента на САЩ Доналд Тръмп и негов старши съветник, съобщават от CNBS, позовавайки се на изявление на банка "Внешекономбанк".

36-годишният Къшнър, който е женен за дъщерята на Тръмп - Иванка, прие доброволно да отговори на въпроси пред Комисията по разузнаването към Сената, разследваща предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.

"Като част от подготовката на нова стратегия, изпълнителни директори на "Внешекономбанк" са се срещали многократно през 2016 г. с представители на водещи финансови институции в Европа, Азия и Америка", се посочва в изявление на банката, изпратено по електронна поща. В него се отбелязва, че са осъществени срещи с редица представители на най-големите банки и бизнес представителства в САЩ, включително с Джаред Къшнър, ръководител на компаниите „Къшнър”. Ройтерс посочва, че Джаред Къшнър не е коментирал още това изявление.

Руската държавна банка "Внешекономбанк" отказа да посочи къде и кога са се състояли срещите.

Официални американски представители потвърдиха, че Къшнър е участвал в среща с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк през декември, на която е присъствал и бившият съветник по националната сигурност на Тръмп - Майкъл Флин, който бе принуден да подаде оставка през февруари. По-късно през декември Къшнър се е срещнал с изпълнителния директор на "Внешекономбанк" Сергей Горков.

От администрацията на американския президент отбелязват, че през цялата президентска кампания и през преходния период Джаред Къшнър е служил като основно лице за контактите с чужди правителства и техни представители.