България иска пълен достъп до Шенгенската система и визовата система на ЕС

Узунов добави, че ЕС обсъжда възможностите за връщането на незаконните мигранти в оперативни срокове

На днешното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи България е поискала пълен достъп до Шенгенската информационна система и до визовата система на ЕС. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов пред български журналисти в Брюксел, цитиран от БТА.
Той поясни, че за нашата страна като външна граница това е изключително важно, за да бъде дейността на българските служби ефективна. По въпроса с изпълнението на квотите на ЕС за разселването на мигранти министърът посочи, че нашата страна изпълнява своите ангажименти. Узунов добави, че ЕС обсъжда възможностите за връщането на незаконните мигранти в оперативни срокове. Нашата страна не е единствената, която изпитва затруднения, полагаме огромни усилия, солидарни сме, заяви той по повод изпълнението на квотите.
По въпроса за вчерашната среща на еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос с представители на правителствата на България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър за визите за САЩ Узунов уточни, че все още отказите от американските власти за визи за българи са 16.8 на сто. За да отпаднат визите, САЩ очакват този дял да спадне до три процента. Нашата позиция е, че сме изпълнили всички ангажименти към САЩ и се надяваме с общи усилия да постигнем по-добри резултати, коментира Узунов.
България е изпълнила всичко необходимо и се надявам, че предстоящите преговори ще доведат до резултати. Процентът на отказите действително е доста висок, но тенденцията е в наша полза. Предстои да установим кои са най-често допусканите пропуски от нашите граждани, за да организираме кампания и българските граждани да ги преодолеят, отбеляза служебният министър.