Израел призова гражданите си да напуснат египетския Синайски полуостров

Предупреждението беше отправено преди празника Пасха, когато хиляди израелци отиват в Египет на почивка в Синай

Израел призова днес гражданите си, които са на почивка на Синайския полуостров в Египет, да напуснат незабавно, тъй като има голяма заплаха от нападения, вдъхновени от "Ислямска държава" и други джихадистки групировки, съобщават от Ройтерс.

Израелската Дирекция за борба с тероризма заяви, че обявеното първо ниво на тревога означава "много голяма конкретна заплаха".
"Ислямска държава" и тези, които са вдъхновени от нея, са начело на световните джихадистки групировки, които са силно мотивирани да извършват нападения през този период", заяви тя.

"Всички израелци, които в момента са в Синай, би трябвало да се върнат и също така настоятелно съветваме тези, които искат да пътуват за Синай, да не го правят", написа дирекцията.

Ислямистка бунтовническа дейност набира сила на Синайския полуостров, откакто египетската армия свали от власт президента от организацията "Мюсюлмански братя" Мохамед Морси през 2013 година. През последните години бойци извършват смъртоносни презгранични нападения срещу Израел.

Дирекцията за борба с тероризма обнови съществуващи предупреждения за други страни, включително Йордания и Турция.