Оланд: Европа може да победи протекционизма, ако работи с Азия

Свят

27-03-2017, 17:17

Снимка:

kremlin

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Оланд призова в Сингапур за по-интензивни отношения между Европа и Азия

"САЩ отново взеха редица решения и направиха избор, който ще се отрази на икономиката им и на останалия свят"

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че европейските страни могат да се преборят с протекционизма в търговията и други форми като се изправят обединени и се насочат към Азия, съобщават от CNBS. По време на лекция в Сингапур, където Оланд е на двудневна държавна визита, френският държавен глава посочи правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп като проблем.

Трябва да обясним какво е да се затворят границите, да се построи стена, какво означава несправедливост и миграционните политики. Не може да се засили една нация за сметка на други, поясни той и добави, че това е наистина битка, в голяма степен политическа битка, която може да бъде спечелена от ЕС с много аргументи.

По-рано този месец финансовите министри от Г-20 не се обявиха срещу търговския протекционизъм. В декларацията беше отбелязано, че държавите ще работят за засилване на търговския принос. Миналата година Г-20 призова държавите да се противопоставят на "всички форми" на протекционизъм.

Според Оланд "изкушението" за "подход навътре" би засегнало големи държави, големи демокрации, а също така би съществувало на цели континенти. За да се преборят с това, "държавите трябва да сключат търговски споразумения, както вече направихме между Европа и Сингапур и между Европа и АСЕАН", каза той.

Азиатската обиколка на Оланд ще продължи в Малайзия във вторник.