ПАСЕ: Изборите в България бяха законни и демократични

Изборната администрация върши своята работа по професионален и прозрачен начин

Участниците в предсрочните парламентарни избори в България имаха свободен достъп до гласоподавателите, се посочва в изявление на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), цитирани от БТА. Организацията изпрати наблюдатели за вчерашните избори у нас, а по-късно предстои да представи цялостен доклад.

Делегацията оценява, че в нашата страна законите осигуряват демократични избори. Допълва се, че изборите са били организирани добре. Изборната администрация върши своята работа по професионален и прозрачен начин, пише в съобщението. Делегацията е била информирана за намеса на турското правителство в изборния процес у нас.

В съобщението се отбелязва, че предстои допълнителна работа по препоръките към нашата страна, свързани с правата на преки избори, отчитане на финансирането на предизборните кампании, както и по системата за жалби и оплаквания. Ограничаването на броя на избирателните секции в страни извън Европейския съюз има дискриминационен ефект, пише в оценката на наблюдателите. Допълва се, че правилото за водене на предизборна кампания само на български език се е отразило на способността на някои кандидати да общуват с гласоподавателите. Отчита се, че някои партии използват ксенофобски език, най-вече по отношение на ромите и турската общност.

По повод на медиите се посочва, че изборната тема не е била отразявана в новините и в печатните издания цялостно, на фона на липсваща разследваща политическа журналистика и анализ в отразяването, което е лишило избирателите от възможността за информирана преценка. Добавя се, че медийното отразяване е било навсякъде почти еднакво, което е било подвеждащо за читателите, зрителите и слушателите.