Кремъл отхвърли призивите на САЩ и ЕС да освободи протестиращите

Руската полиция вчера задържа стотици протестиращи в цялата страна, включително опозиционния лидер Алексей Навални

Кремъл отхвърли призивите на САЩ и ЕС да освободи протестиращите, задържани при протести, които руските власти смятат за незаконни, и обвини организаторите, че са платили на младежи, за да участват в акцията, съобщиха от BBC.

Хиляди участваха в демонстрациите срещу корупцията из цяла Русия и поискаха оставката на премиера Дмитрий Медведев. По време на конферентен разговор с представители на медиите говорителят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви протестите като провокация и заяви, че властите се опасяват, че активистите на опозицията ще опитат да подтикнат хората към нарушаване на закона.

"Кремъл обаче ще се вслуша в казаното от хората, участвали в разрешените протести срещу правителството в някои руски градове", добави Песков. Той увери също, че мащабите на състоялите се протестни акции се оценяват трезво в Кремъл. Президентът Владимир Путин е бил информиран за протеста, увери говорителят, окачествявайки го като "опит за извършване на незаконна акция" в центъра на Москва.

"Не можем да се съгласим с призивите на ЕС и САЩ за освобождаване на задържаните", подчерта Песков. "Задълженията в Съвета на Европа не означават, че трябва да нарушаваме собствените си закони."

Според nego Навални е излъгал, заявявайки, че протестът е законен. "Има информация, че е била обещана финансова компенсация на участващи в протестите в Москва непълнолетни, в случай, че бъдат арестувани", добави говорителят на Кремъл.

Над 1000 души бяха арестувани вчера по време на демонстрациите, достигнали невиждани от няколко години мащаби.