П. Симеонов: Борисов е политически феномен

"Никой не може да си представи България и политиката без него"

"Борисов е политически феномен, никой не може да си представи България и политиката без него“ Това заяви социологът Първан Симеонов от “Галъп Интернешънъл“ пред БНТ. “Важно е, че ГЕРБ се оказа продукт с невероятна политическа тактика, със силен политически инстинкт.

След резултатите от президентските избори, те се върнаха в мача и успяха да победят“, каза Симеонов и добави, че европейските фондове са най-силният коалиционен партньор на Бойко Борисов.

Геновева Петрова от “Алфа Рисърч“ коментира, че БСП е демонстрирала самочувствие на победител по време на кампанията, като това е изиграло лоша шега – “БСП демонстрираше самочувствие в тази кампания на победител и това им изигра лоша шега. Съвсем не бих определила това тяхно представяне като много голям успех. Истината е, че избирателите не припознаха в тях промяната. Те не приеха техните послания и претенции, че ще могат да донесат промяна на България“, посочи Петрова.

Според Симеонов Веселин Марешки е успял да привлече избиратели, благодарение на популистките изказвания и очакванията на представителите на малкия и среден бизнес.

По думите му, проблемът на “Воля“ е, че двете основни партии са превзели дебата и партиите, подобни на тази на Марешки – “Едно е да гласуваш за Марешки, друго е да гласуваш в града хикс за неговия търговски представител. Що се отнася до Патриотите, те постигнаха целта си – те се изравниха с ДПС. До сега те бяха непрестижни и опасни, но сега те са включвани в евентуалната коалиция. Друг проблем на Марешки е, че той не е последователен. В последните дни той демонстрира промяна на позициите, отдалечи се от ГЕРБ и се сближи БСП“. посочи Симеонов.