Феноменът “15/15” обърка сметките при Марешки във Варна

Един от бъдещите варненски депутати ще влезе в Народното събрание по силата на добрия си късмет

Симеон Найденов беше 6-ти в листата на “Воля” и очевидно заради съпадението с номера на партията в бюлетината – също 6, е събрал 2184 преференции, които му стигат, за да стане втори след водача Веселин Марешки, информират от varnautre.bg. Така, ако лидерът влезе от София, а не от Варна, депутатите на “Воля” оттук ще са Симеон Найденов и Андон Дончев.

На косъм от успех по линия на “15/15” бяха 10-ят в листата на БСП – директорката на училището във Вълчи дол Людмила Петкова, и 11-ят при ГЕРБ – лидерът на младежкия ГЕРБ и бивш депутат Даниела Панайотова. Петкова има 3390 преференции, но според общия резултат на БСП, минимумът за пренареждане на листата е 3670 гласа. При Панайотова разликата е по-голяма – събрани 4185 преференции при нужни 4850.

В листата на БСП все пак обаче ще има пренареждане: 22-ят в листата – досегашният общински съветник Иван Иванов, е събрал 4391 преференции и става втори. Така червени депутати от Варна ще са: Стефан Данаилов, Иван Иванов, Анелия Клисарова и Георги Андреев.

При ГЕРБ по-сериозен резултат с преференциите имат още 9-ят в листата Руслан Тошев – 2601, 4-ят Красен Кралев – 2303, 5-ят Стоян Пасев – 1631, 21-ят Димитър Анастасов – 1511 и 3-ят Павел Христов – 1164, но тези цифри са под 7-процентната квота и не водят до разместване в листата.

При обединените патриоти вторият в листата Николай Александров е събрал 1010 преференции, но той не може да измести водача Валентин Касабов.

Така депутатите от Варна евентуално ще бъдат

ГЕРБ
1.Лиляна Павлова Николова
2. Таня Тодорова Петрова
3. Павел Алексеев Христов
4. Красен Кирилов Кралев
5. Стоян Христов Пасев
6. Нели Рускова Петрова
(Тук размествания могат да настъпят в случай, че ГЕРБ състави правителство и досегашните министри Лиляна Павлова и Красен Кралев отново получат място в него. В такъв случай на тяхно място влизат директорката на библиотеката Емилия Станева-Милкова и световният шампион по кикбокс Владимир Вълев – Питбула)
БСП
7. Стефан Данаилов
8. Иван Иванов
9. Анелия Клисарова
10. Георги Андреев
(Ако Стефан Данаилов предпочете да влезе от София, където също е водач в 25-и МИР, депутат става Александър Паунов)
Воля
11. Веселин Марешки
12. Симеон Найденов
(Ако Веселин Марешки влезе от София, депутат от Варна става Андон Дончев)
ОП
13. Валентин Касабов
14. Николай Александров
ДПС
15. Ерджан Себайтин