Поискаха ареста на бившия президент на Южна Корея

Пак Гън Хе е изправена пред обвинения за "корупция, злоупотреба с власт, принуда и изтичане на държавни тайни"

Прокурори от Южна Корея в понеделник поискаха ареста на бившия президент Пак Гън Хе заради обвинения за корупция, съобщават от Ройтерс. Обвиненията са във връзка със скандала около довереница на експрезидента, Чхуе Сун-сил.

"Много доказателства са събрани досега, но тъй като заподозряната отрича повечето от обвиненията, има възможност тя да унищожи доказателства", информира "Йонап", цитирайки съобщение на прокуратурата.

Няма да е справедливо да не се търси съдебна заповед предвид това, че нейната довереница Чхуе Сун-сил, както и всички онези държавни служители, които са следвали нейните нареждания и онези, които са давали рушвети са арестувани, допълват от държавното обвинение.

Миналата седмица в продължение на около 14 часа Пак бе разпитвана от прокурорите.

65-годишната Пак Гън Хе е първата жена президент на Южна Корея, за която през декември бе одобрен импийчмънт от парламента. Тя е обвинена в заговор с Чхуе Сун-сил, за да изкопчат пари от топ южнокорейски компании. Освен това позволила на довереницата си да се намесва в държавните дела.

Импийчмънтът премахна имунитета, който защитаваше Пак от наказателно преследване. Тя неколкократно се извини заради скандала, но отрича да е извършила престъпления.

Пак Гън Хе беше сред най-влиятелните консервативни политици на страната и бе избирана от парламента 5 пъти.