В Швейцария разследват протестен лозунг, искащ смъртта на Ердоган

Външното министерство на Турция привика швейцарски дипломати в Анкара и поиска предприемане на правни действия

Швейцарската прокуратура разследва дали протестен лозунг, който призовава за убийството на турския президент Реджеп Ердоган, е нарушил законите срещу подбуждане към насилие, съобщи полицията, съобщават от Ройтерс. В събота в Берн се проведе демонстрация срещу плановете за провеждане на референдум в Турция за увеличаване правомощията на Ердоган.

На демонстрацията имаше лозунг "Убийте Ердоган с оръжията си" и снимка на пистолет, допрян до главата му. Турското външно министерство привика швейцарски дипломати в Анкара и поиска предприемане на правни действия срещу участниците на демонстрацията, която привлече хиляди кюрди. Самият Ердоган, който обвинява Германия и Холандия в нацистки тактики каза, че Швейцария е прекалила.

Техните леви партии и терористите се обединиха и проведоха марш. В швейцарския парламент те окачиха моя снимка с пистолет до главата ми", оплака се той. Турското външно министерство отбеляза, че протестът е бил организиран от терористичната организация Кюрдска работническа партия, ЕС и САЩ, но не и от Швейцария.

Говорител на полицията в Берн обяви, че прокуратурата ще установи дали лозунгът е в нарушение на швейцарските закони. Полицията не е конфискувала лозунга.

Миналата седмица от Министерството на външните работи на Швейцария съобщиха, че турски граждани са разследване за шпионаж в полза на Анкара.