НАТО влага три млрд. евро в киберотбрана

Парите ще бъдат вложени за модернизация на сателитната и компютърна техника в идните три години

Целяща възпиране на хакерски атаки и други заплахи, включващи и иранските ракети, инвестицията подчертава това, че НАТО признава, че конфликтите се водят и в компютърните мрежи, а не само във въздуха, на земята или в морето, съобщиха от Reuters.

Високопоставен служител от Агенцията за комуникация и информация на Алианса заяви, че плановете включват инвестиции в размер от 1,7 млрд. евро в сателитни комуникации и в безпилотни летателни апарати.

Все още не е ясно дали средствата ще се изразходват за изстрелването на нов комуникационен сателит или ще се проведе разширяване на капацитета на връзката чрез съществуващите сателити на САЩ.

„В плановете, които трябва да бъдат одобрени от правителствата на страните членки на Алианса, се предвижда изразходването на около 800 млн. евро за компютърни системи, които да помагат при ръководенето на ПВО и ПРО системите“, заяви служителят от НАТО, който пожела да не бъде назоваван.

Допълнителни 70 млн. евро ще бъдат вложени в защитата на 32 обекта на НАТО от кибератаки, а 180 млн. в по-сигурни мобилни комуникации за войниците на Алианса на бойните полета.