Агнешкото поскъпва преди Великден

Най-чувствително е в Плевен

Агнешкото месо поскъпва в края на март, показват данните на Министерството на земеделието и храните, пише "Труд". Килограм агнешка плешка се предлага от 12,35 лв./кг до 15,42 лв./кг на едро, като най-висока е цената в Благоевград, а най-ниска – в Габрово.

Спрямо предходната седмица в четири области е налице поскъпване с между 1,4% и 5,2%, най-чувствително в Плевен. Така средната стойност за страната се повишава с 0,5% на седмична база до 13,97 лв./кг. На дребно в големите вериги цената също върви нагоре, показват данните на министерството. Плешката се предлага по 13,14 лв./кг, което е с 0,8% повече спрямо предходната седмица. Увеличение има и при агнешкия бут. Средната цена в магазините вече е 13,68 лв./кг, или с 1,3% над нивото от предходната седмица.

В същото време зеленчуците поевтиняват на едро. Цените на краставици, репички и марули на борсите са намалели с между 7 и 12 процента през последната седмица, сочат данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

Най-голям е спадът при вносните оранжерийни краставици – с 11,8 на сто, и килограм от тях се продава по 1,94 лв. Цената на родната продукция също поевтинява с 9 на сто и краставиците стигат 2,73 лв./кг. Зелената салата, която доскоро държеше цена от 3 лв. за бройка, вече се търгува по 67 стотинки, като понижението само за седмица е с 9,5%. 0,76 лв. струва връзка репички, което е спад със 7,3%.

Единственият зеленчук, който поскъпва, са доматите. Вносните стигнаха 1,78 лв./кг, а българските минават 2,50 лв./кг на едро.