Турски вицепремиер: 3 милиона нови мигранти може да дойдат в Турция

Кайнак изрази безпокойствата на Анкара заради безразличието, което проявява Техеран към миграцията в посока на Турция

Нова миграционна вълна, състояща се от три милиона мигранти, се подготвя да дойде в Турция от Иран, предупреди днес турският вицепремиер Вейси Кайнак, съобщават от Hurriyet Daily.

"Според информацията, с която разполагаме, има около три милиона нередовни мигранти в Иран и те се мобилизират в посока Турция. За съжаление, това са главно афганци. Тоест от по-източните части на Иран", е казал Кайнак в интервю.

"Имаме тревожното усещане, че иранската държава сякаш не обръща внимание на тяхната миграция към Турция, да не казваме, че ги подпомагат", заяви той.

Министърът посочи, че турските власти са предприели действия по отношение на общо 30 хиляди мигранти, опитали се да преминат нелегално в страната от окръзите Ъгдър и Агръ само през 2016 г. Той подчерта, че целта на мигрантите е по-скоро да използват Турция като транзитен маршрут, а не да останат в страната.

"Европа и светът трябва да се замислят за това. Те искат да дойдат в Турция като транзитна точка и не желаят да останат в Турция. Искат да продължат на запад и за тях Турция е важна бариера и понася важна цена", каза Кайнак.