Льо Пен: Излизането от еврозоната няма да бъде хаотично

"Еврото предизвика сериозно повишение на цените и рязък спад на покупателната способност"

Лидерката на френския крайнодесен Национален фронт Марин льо Пен, която е кандидат за президент на Франция, се опита днес да успокои гласоподавателите, които са обезпокоени от плановете й да изведе страната от еврозоната, ако спечели, като заяви, че няма да има хаос и че ще се стреми към добре подготвени преговори със страни от ЕС, предаде Ройтерс, цитира The Straits Times.

Според анкети след първия тур на президентските избори на 23 април, Льо Пен ще стигне до балотажа на 7 май, но ще бъде победена от центристкия кандидат Еманюел Макрон.

От една страна политиката на Национален фронт за излизане от еврозоната привлича гласоподавателите, недоволни от глобализацията, но от друга страна тя е пречка по пътя към властта в страна, в която мнозинството е против връщане към франка.

"Еврото е и сериозна пречка за създаването на работни места, тъй като доведе до намаляване на конкурентоспособността на френската икономика", заяви тя.

Льо Пен от месеци заявява, че ако бъде избрана, няма рязко да изтегли страната от еврозоната, а ще организира референдум след шест месеца преговори с другите страни от ЕС по редица въпроси, включително Шенгенското споразумение и свеждането на ЕС до хлабаво обединение от държави.

Пред "Паризиен" тя уточни, че разговорите за еврото ще бъдат в края на тези преговори, след парламентарните избори в Германия през септември. "Трябва да стане по един рационален, добре подготвен начин", изтъкна тя пред изданието. "Не искам хаос", подчерта лидерката на Национален фронт.

"Еврото ще бъде последната стъпка, тъй като искам да изчакам резултата от изборите в Германия през есента преди да го предоговаряме", уточни Льо Пен.