ЦИК обясни какви са сигналите за нарушения в изборния ден до момента

17 са сигналите за обявяване на резултати на социологическите агенции до този момент

„Сигналите за нарушение на избирателните права са свързани с лица, които са били включени в списъка за гласуване в лечебно заведение, но тъй като са ги напуснали поради подобряване на тяхното здравословно състояние, те нямат право да гласуват в своите секции по постоянен адрес, тъй като фигурират в заличителния списък", заяви на пресконференция говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

"Съгласно Изборния кодекс в такива случаи трябва да бъде издадено удостоверение от страна на ръководителя на лечебното заведение, с което се установява, че лицето е освободено, за да може то да бъде вписано в допълнителната страница на списъка за гласуване по постоянен адрес“, обясни той.

„С оглед на това, че на тези лица не са издадени такива удостоверения, ЦИК даде методическо ръководство да бъдат допуснати за гласуване в лечебното заведение, с попълване на декларация (Образец 17), че не са гласували на друго място в същите избори. Избирателите са предупреди, че в случай на нарушение при повторната проверка, се носи наказателна отговорност“, разясни Андреев.

„Имаше сигнал, подаден във Варна, по отношение на уверения, с които са се регистрирали студенти. В тази връзка се отбелязва, че лицето е гласувало в определената секция с подпис и печат на Секционната избирателна комисия, за да може да упражни своето право на глас. Това са основните нарушения. Оставаме настрана агитацията и обявяването на резултати на социологическите агенции“, уточни говорителят на ЦИК, като припомни, че в днешния ден до 20.00 часа е забранено публикуването на такива данни. По думите му към момента те са 17 общо в обобщената графа. „Тези сигнали, ако са постъпили в ЦИК, ще бъдат разгледани“, добави той.

Александър Андреев коментира, че в ЦИК не са постъпили данни за нарушения в Турция, с изключение на секция в Бурса, където председателят е бил допуснал голям брой избиратели, които да влязат в изборното помещение и това създало затруднение за упражняването правото на глас.

По думите му ЦИК е дало своите указания, за да може избирателите спокойно да попълнят и подпишат своите декларации, ако са вписани – да гласуват. Той припомни, че най-голямата активност, която е била установена е към 10.00 в Турция, където са гласували малко над 5 000 избиратели. Следващата е Германия, където са гласували 1000 избиратели и след това останалите страни.

„По отношение на тези страни ние даваме брой избиратели като абсолютни стойности, защото няма избирателни списъци. Има такива за гласуване въз основа на заявление“, каза още Андреев.

Информация на Ситуационния център на МВР към 14.30 часа

На откритата линия в Ситуационен център на МВР са получени 21 сигнала, от които 5 съотносими към дейността на МВР. За сигналите са изготвени телеграми и са изпратени за проверка на компетентните структури.

Обстановката в зоните за отговорност на РДГП е нормална. В охраната на избирателни секции са ангажирани 533 служители на ГДГП.

Между 10.00 ч. и 14.00 ч. в звената на Дирекция „Български документ за самоличност“ са издадени общо 257 удостоверения при изгубен, откраднат повреден или унищожен документ за самоличност/лична карта или личен зелен паспорт и липса на възможност да бъде издадена нова лична карта от СДВР и ОДМВР. До този момент през днешния ден са издадени 299 удостоверения, а от началото на изборния процес – 1078.