Как да гласуваме

Партия се избира в квадратчето, харесан кандидат - в кръгчето

Важно е членовете на секционните избирателни комисии да откъсват бюлетините от кочана пред избирателите, а не предварително.

Преди да влезете в тъмната стаичка, член на комисията трябва да постави един печат на гърба на бюлетината, а след като гласувате - трябва да подадете сгънатата бюлетина за поставяне на втори печат.

Гласува се само със знак X или V с химикал, пишещ със син цвят. Всякакви други знаци, символи, букви или зачертавания правят гласът недействителен.

Когато в 20 ч пред изборното помещение има негласували, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност. Чакащите предават личните си карти на комисията. Само тези избиратели се допускат за гласуване след 20 ч, но то трябва да се извърши до 21 ч, напомни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Най-честата грешка, допускана от избирателите, станала известна като феномена 15/15, е отбелязване на номера на партията, за която са гласували, и същия номер в кръгчето за преференции. Ако избирателят сгреши при попълването на бюлетината, той има право да поиска втора бюлетина, но само веднъж.

В тъмната стаичка е забранено заснемането с мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Това прави гласът недействителен.

Право да гласуват с посочен от тях придружител имат само избирателите с увредено зрение или със затруднение в придвижването. Допускането на избирател да гласува с придружител е по преценка на председателя на секцията. Избирателят не е длъжен да представя документ от ТЕЛК или НЕЛК. Придружители не могат да бъдат членове на секции, представители на партии, застъпници, наблюдатели и лица, които вече са били придружители на други двама избиратели.

На тези избори в нито една секция няма да има машинно гласуване, след като единственият кандидат да осигури устройствата в обявената от ЦИК обществена поръчка, се оказа, че не отговаря на изискванията и няма възможност да осигури навреме 13 000 машини.

Източник: 24chasa.bg