Меркел: Страните от ЕС трябва да се движат в една посока

"Продължаваме делото, което започнаха тук нашите предшественици през 1957 година"

Страните членки на ЕС трябва да се движат в една посока макар и понякога използвайки различни скорости, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел в Рим на срещата на лидерите на ЕС по повод 60-та годишнина от подписването на Римския договор, съобщиха от Politico.

Канцлерът подчерта, че един от приоритетите в ЕС трябва да бъде изграждането на една по-сигурна Европа, която ще може да се защити. "Това означава, че трябва да пазим по-добре външните си граници", допълни тя.

Меркел отбеляза необходимостта от по-тясно сътрудничество в ЕС по въпросите на отбраната, а също така сътрудничеството със съседните страни, включително с държавите от Африка. Канцлерът обърна внимание на необходимостта да бъде продължена работата по подобряване на икономическата ситуация в ЕС и създаването на работни места.

"Искаме да създадем икономически силна Европа, социално ориентирана Европа", посочи тя.

"Тук поехме отговорността да работим по това заедно, понякога е възможно да използваме различни скорости, но да вървим в една посока", подчерта Меркел. "Европа на "различни скорости" не означава в никакъв случай, че няма да има единна Европа."

По думите й има неотменими неща като свободата на изразяване на мнение, свободата на пресата, на вероизповеданието.

"Това ни прави по-силни. Тук няма да има отстъпки", заключи германският канцлер.