Зигмар Габриел: Германия трябва да поема повече отговорност в ЕС

"Страните от ЕС преживяха време на мир и разцвет, което продължава и до днес"

"Страните от ЕС трябва да участват в изграждането му според своите възможности, като при необходимост водещите държави, като Германия, следва да поемат върху себе си повече отговорност, но и да уважават мнението на всички страни членки. Германия не трябва да създава впечатление, че поучава останалите, въпреки призивите тя да играе ръководна роля", заяви външният й министър Зигмар Габриел, съобщават от news9.

"На съблазнителните предложения от Пекин, Москва или Вашингтон, които искат да говорят само с нас, германците, ние трябва да отговаряме, че с охота се нагърбваме с важна роля и отговорност, но че Европа е нещо повече, а често и различно, от Германия", заяви Габриел.

Той нарича "история на успеха" подписването на Римския договор, който ликвидира преградите пред свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали.

Въпреки това възникналите в последно време многобройни проблеми доведоха до там, че ЕС преживява "дълбока криза на същността". "На фона на влошаването на икономическата ситуация в страните от Средиземноморието, бежанците, Брекзита, общността изглежда крехка както никога досега, а от оптимизма на първите й години почти не е останала и следа", признава германският външен министър.