Лидерите на ЕС подписаха Декларация от Рим за бъдещето на съюза

На фона на кризи и напускащата Общността Великобритания лидерите подписаха нова Римска декларация

Лидерите на 27-те страни на ЕС подписаха Римска декларация за бъдещето на съюза без Великобритания, съобщи guardian . Тържествената церемония се състоя преди по-малко от час на Капитолийския хълм в италианската столица, където се провежда среща на върха на ЕС по случай 60-годишнината от Римския договор.

България е представена от президента Румен Радев на форума. В Декларацията от Рим 27-те лидери обявяват какво разбират под 4-те основни принципа и кои са общите им ценности по пътя към един съюз, отворен за нови членове и работещ за задълбочаване на солидарността.

Говоренето за Европа на различни скорости вече е сменено от идеята за "гъвкава Европа", в която различните членове могат по-свободно да се съюзяват и дори да обединяват някои от националните си системи, без това да задължава останалите да ги последват.

В Декларацията от Рим пише: "Нашият съюз е неразделен е неделим. В следващите 10 години искаме съюз, който е защитен и сигурен, проспериращ, конкурентен, устойчив и социално отговорен, както и с волята и капацитета да играе ключова роля в света и в оформянето на глобализацията".

Делегациите подготвиха четири принципа на Декларацията: 1. Сигурна и защитена Европа, 2. Просперираща и устойчива Европа, 3. Социална Европа 4. Силна Европа на глобалната сцена.

Те допълват т.нар. Бяла книга, представена от Европейската комисия на 1 март. В нея бяха предложени пет различни сценария за развитието на съюза до 2025 г., но с илюстративен характер, без да се изключват взаимно и без претенция да са изчерпателни: 1. "Продължаваме, както досега": ЕС-27 продължава да изпълнява програмата си за положителни реформи; 2. "Остава само единният пазар": единният пазар застава в центъра на ЕС-27, тъй като 27-те държави членки не успяват да намерят общ език във все повече области на политиката; 3. "Тези, които искат да правят повече, правят повече": ЕС-27 продължава както досега, но желаещите държави могат да работят в по-близко сътрудничество в определени области; 4. "Правим по-малко, но по-ефективно": акцентът се поставя върху постигането на повече и по-бързи резултати в избрани области на политиката, докато в други се прави по-малко; 5. "Правим много повече заедно": държавите членки решават да споделят повече правомощия и ресурси и да вземат повече решения заедно във всички области.