Папата призова ЕС към борба с популизма

Свят

25-03-2017, 09:31

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Юнкер: Тръмп да спре да окуражава страните от ЕС да напуснат

Среща на върха на ЕС

"Европейската общност трябва да се върне към идеите на своите основатели"

Папата призова за по-активно противодействие срещу популистките движения. По думите му, техните представители не могат да осъзнаят ограничеността на своите възгледи, предаде Дойче веле, съобщава Crux. Той нарече "цветове на егоизма" избуяването на популизма в Европа.

Понтификът посочи, че укрепването на солидарността е ефикасно лекарство срещу разпространението на популизма.

Той подчерта, че е необходимо отново да започнем да мисли по европейски, за да се защитим от опасността на сивото еднообразие и триумфа на партикуларизма. Папата призова европейските политици да не манипулират емоциите на своите сънародници с цел да повишат рейтинга си.

Главата на римокатолическата църква заяви, че Европейският съюз ще успее да преодолее кризата, ако се върне към идеалите на основателите си. По думите му, духът на европейската солидарност не бива да се ограничава с икономическата и финансовата сфера.

Той напомни, че основателите на ЕС са говорили, че Европа не е сбор от правила, нито справочник с протоколи и процедури. В центъра на вниманието винаги трябва да бъде човекът, призова папа Франциск. Европа е начин да бъдат разбрани хората "с тяхното трансцедентно и неотменимо достойнство", обобщи той.

Аудиенцията, която понтификът даде за държавните лидери на страните от ЕС, се състоя в навечерието на 60-ата годишнина от подписването на Римския договор - сключен на 25 март 1957 г. от правителствата на Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург. Договорът полага основите на Европейската икономическа общност, която прераства в Европейски съюз.

Президентът Румен Радев е бил сред присъстващите на речта на папа Франциск.