В Лондон 10 души са задържани във връзка с атентата, един е освободен

Сред петдесетината ранени, 31 са приети в болница, а двама продължават да са в критично състояние

Британските власти идентифицираха атентатора в Лондон, който в сряда премаза пешеходци и уби полицай. Той се казва Халид Масуд, но истинското му име е Ейдриън Елмс. Не се знае кога е приел исляма. Снощи почина един от ранените и така жертвите на атаката станах четири. Масуд беше застрелян от полицай.
Шефът на службата за борба с тероризма Марк Роули съобщи, че общо девет души са задържани след нападението от сряда, в което са убити петима души, в това число извършителят.
Асошиейтед прес уточнява, че десети задържан е бил пуснат под гаранция. Четвъртата жертва на атентата е идентифицирана като 75-годишният Лесли Роудс от Стрийтъм, Южен Лондон.
Сред петдесетината ранени 31 са приети в болница, а двама продължават да са в критично състояние.
В първите информации полицията идентифицира нападателя като родения във Великобритания и приел исляма Халид Масуд. Проверява се дали той е бил ръководен от други хора.Според източник от правителството на САЩ Масуд е бил свързан с хора, които искали да се присъединят към джихадистки групировки в чужбина.
Пожелалият анонимност източник уточни, че няма доказателства Масуд да е пътувал в чужбина, за да се свърже с джихадистки групировки.
Според британските медии Халид Масуд е е роден на Коледа 1964 г. като Ейдриън Ръсел Аджао. Той е приел исляма и е пребивавал в Саудитска Арабия в средата на 2000 г., когато и се е радикализирал. Отгледан е от майка си и е израсъл в Рай, графство Кент. До юни м.г. е живеел в Бирмингам с жена си и трите им деца, казват свидетели, които го описват като "много набожен човек".
Той бил известен под различни имена и бил криминално проявен, макар и не за свързани с тероризъм престъпления. Не е ясно какво е работел.
За пръв път привлича вниманието на властите през ноември 1983 г. за нанасяне на материални щети, а последното му осъждане е от декември 2003 г. за притежание на нож.
Обстановката в Лондон вече е спокойна. Градът осъмна без блокада. Всички ограждения около парламента бяха вдигнати. Има засилено полицейско присъствие, което е в нормални граници. Пред нашия екип полицаи казаха, че нивото на сигурност не е завишено нито са предприети извънредни мерки.

Продължават да идват хора с цветя и свещи в знак на съпричастност към жертвите на атентата.