Граждани от 11 държави са пострадали след атаката в Лондон (обновена)

Халид Масуд е извършителя на терористичния акт

Загинали са британският полицай Кийт Палмър, 43-годишната британка от испански произход Айша Фраде, съобщава БНТ. Няма информация за другата жертва - мъж на видима възраст около 50 години. Ранените са 40 души, 7 от тях са в критично състояние. Пострадалите са граждани на 11 държави, сред тях Румъния, Южна Корея, Полша, Франция и Гърция. Нападателят е роден във Великобритания и е бил разследван от МИ-5.

14:40 минути местно време. Кола се врязва в група пешеходци, които се движат по моста, който води към Уестминстърското абатство. Настъпва паника. Хората започват да напускат мястото на инцидента. Майката на 2 деца и учител по испански в колеж в Лондон Айша Фрадe загива. На място умира още един мъж. По време на атаката жена пада в река Темза, но е спасена.

Десетки са ранени. Сред тях са група френски ученици, британски студенти, трима полицаи и много туристи. Очевидците са шокирани. "Видях как по целия мост лежат тела на хора. Най-малко 8 човека се намираха на земята. Колата се беше врязла в хората на южната част на моста, след това тя се блъсна в северната част откъм парламента", разказва за кошмарното нападение Ричард Тайс.

Междувременно стана ясно името на извършителя на кървавото покушение, Това е Халид Масуд, съобщават световните медии, позовавайки се на доклад от разузнаването. Масуд е на 52 години и е роден в Кент, но се предполага, че е живял предимно в област Западен Мидландс. Според полицейския доклад, той е имал съучастници.

Според "Скотланд Ярд" Масуд не е бил обект на настоящо разследване и е нямало предишни данни за намерението му да извърши терористичен акт. Въпреки това той е бил познат на полицията и има предишни обвинения, включително за притежание на оръжие и нарушаване на обществения ред.

На Острова днес почитат паметта на загиналите след вчерашното нападение в сърцето на Лондон.

Ранените при атаката с кола са 40, 7 от тях в критично състояние. Няма информация за пострадали българи. Задържаните по случая са най-малко 8, извършени се серия обиски. "Ислямска държава" пое отговорност за терористично нападение.