Ердоган призова България да осигури всички условия за честни и прозрачни избори

Българските етнически турци наброяват повече от половин милион при население на страната от 7,2 милиона. А повече от 400 000 българи живеят в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли днес твърденията, че неговата страна се намесва във вътрешните работи на други държави.
Турция винаги е зачитала териториалната цялост и суверенитета на всички държави, каза Ердоган и в същото време призова България да осигури всички условия за провеждане на честни и прозрачни избори на 26 март, за да може всички нейни граждани да упражнят своя вот в обстановка на спокойствие и сигурност.

"В неделя, на 26 март в България ще се проведат парламентарни избори, но научаваме, че там се правят опити да се попречи на сънародниците ни, нашите братя от турски произход с български паспорти, да упражнят свободно и демократично правото си на вот.

Правят се опити за натиск върху тях. Това много дълбоко ни обезпокои", каза Ердоган. "Може ли да се приеме такова нещо за нормално? От една страна, България твърди, че защитава европейските ценности като европейска държава, но от друга страна - ще упражняваш натиск върху хората от турски произход, за да не гласуват според своите предпочитания. Кое тук е европейското (отношение)", попита турският президент.
Ердоган посочи още, че Турция не се намесва в политиката на други държави, но в същото време е нейно право да защитава демократичните права и свободи на сънародниците в съответната държава.

„Призовавам България. Призовавам нашите роднини и братя там… Сериозно сме разтревожени да виждаме и чуваме, че там се оказва натиск“, цитира думите му агенцията от пресконференция в турската столица. „От една страна казвате, че имате демокрация, от друга оказвате натиск над турците. Това е неприемливо. От една страна говорите за правната рамка на Европейския съюз, а от друга правите точно обратното. Това не бива да се случва.“
Агенцията посочва, че българските етнически турци наброяват повече от половин милион при население на страната от 7,2 милиона. А повече от 400 000 българи живеят в Турция. От Ройтерс припомнят още за ескалацията на напрежението между Турция и редица европейски държави, породено от забраните им турски политици да агитират за предстоящия референдум.