Лидери по света осъдиха нападението край парламента в Лондон

Свят

23-03-2017, 06:51

Снимка:

public domain pictures

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тереза Мей свика кризисна среща след атаката в Лондон

Терористичен акт в Лондон

Световните лидери показаха солидарност към британския парламент

Белият дом осъди атаките край парламента в Лондон и обяви, че президентът Доналд Тръмп следи развитието, съобщи BBC. Говорителят Шон Спайсър, каза, че Тръмп е разговарял по телефона с британския премиер Тереза Мей и добави, че САЩ "приветстват бързата реакция на британската полиция". Спайсър увери Лондон, че може да разчита на пълна подкрепа от страна на Вашингтон.

Президентът на Франция и канцлерът на Германия също изразиха своята подкрепа и солидарност към Обединеното кралство. "Обезпокоени сме от тероризма" каза Франсоа Оланд пред репортери в община Вилпент край Париж. Той добави, че Франция, която напоследък бе арена на терористични актове, "знае как страдат британците днес".

В изявление Ангела Меркел пише, че е узнала "с тъга" за случилото се и че мислите й са с "нашите британски приятели и всички хора в Лондон", а особено пострадалите.

Във връзка със събитието в британската столица вътрешното министерство на Италия съобщи, че утре ще има съвещание на ръководителите на правоохранителните и разузнавателните агенции, на което ще се определи равнището на терористичната заплаха в Италия. Мерките за сигурност в страната вече са силно затегнати заради предстоящата в събота в Рим среща на върха на ЕС заради годишнината от Римските договори. В петък европейските лидери ще бъдат на аудиенция във Ватикана.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази съчувствие към ранените и съболезнования към роднините на загиналите в Лондон. Тя отбеляза, че Русия не разделя тероризма на категории, а го смята за "абсолютно зло".

По последни данни броят на ранените е нарастнал до 5 убити и над 40 ранени. Сред загиналите са нападателят, намушканият полицай и трима цивилни.