Цачева: Не бива партии да провеждат кампания чрез затваряне на границата

В закона е записано колко трябва да са секциите в Турция, категорична е тя

"За мен е недопустимо която и да е държава по време на предизборна кампания да се намесва във вътрешните работи на една суверенна държава, каквато е България и е член на ЕС. В същото време трябва да се използват всички ходове на дипломацията и да бъдем много внимателни и много умерени, защото Турция не е какъв да е съсед. Знаем колко милиона бежанци се намират на нейна територия и каква заплаха би представлявала тя за нас, които сме външна граница на ЕС." Това каза в ефира на bgonair втората в листата на ГЕРБ в 15-ти МИР Плевен Цецка Цачева.

Тя се въздържа да отговори с "да" или "не" на въпроса дали трябва да бъде намален броят на избирателните секции в Турция, като посочи, че в закона има ясно разписано колко са секциите в отделните държави в и извън ЕС.

"Служебното правителство трябва да гарантира спазването на правилата и не бива отделни политически сили да провеждат политики, действия със заваряне на границата", поясни Цачева. Тя заяви, че не споделя подобни "непремерени действия, които се използват за нуждата на предизборната кампания и за някой глас повече".

Цачева коментира и въпросите, свързани с ЕС и конкретно предложението за развитие "на две скорости" на отделните държави-членки на съюза: "Категорично се обявявам против възможността Европа да се развива на две скорости, защото онова, което е силата за мен на този съюз, е солидарността, съпричастността, ценностите. Европейските ценности не могат да бъдат на две скорости", категорична бе Цачева.

Eвентуален следващ управленски мандат на ГЕРБ ще бъде Северна България, подчерта тя, като вниманието ще бъде насочено върху инфраструктурата в този регион.