Oт 8000 деца в „Столипиново“ само 100 не са имунизирани за морбили

Община Пловдив и Министерството на здравеопазването реагират с бързи мерки срещу разпространяването на морбили

Община Пловдив оказва пълно съдействие за ограничаване на възможността за разпространение на морбили. Това стана ясно след състоялата се работна среща на представители на Министерството на здравеопазването, РЗИ и компетентните пловдивски институции с участието на заместник-кметовете на Пловдив Георги Титюков и Георги Маринов и кмета на район „Източен“ Николай Чунчуков.

„Досегашният опит показва, че овладяването на такива ситуации зависи от бързината и обхвата, с които се прилага ваксината върху неимунизирани. Целта ни беше максимално да ускорим този процес в Пловдив, тъй като първият случай на заболяването от морбили беше в „Столипиново“, коментира заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов.

Направената проверка е констатирала, че от 8000 деца в квартал „Столипиново“ само 100 не са били имунизирани към момента на първия констатиран случай на морбили. Знаят се точните им имена и адреси и вече са в процес на имунизиране, който ще завърши до дни.

„Добра е работата и с потенциалните огнища, обхванати са родителите и семейното обкръжение. Много е важно неимунизираните деца в другите части на града също да се имунизират. Ваксината е изключително ефективна и действа дори в инкубационния период на болестта“, посочи изпълняващата длъжността главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова.

Заместник-министър д-р Галин Каменов благодари на Община Пловдив за бързата и адекватна реакция. С нейна подкрепа и финансиране започва информационна кампания сред гражданите да ваксинират децата си. Кметът на „Източен“ Николай Чунчуков гарантира пълното съдействие на неправителствените организации и Общностния център в „Столипиново“ за разпространение сред населението на специални брошури за наложителните мерки срещу заболяването.

„ В „Столипиново“ процентът на неимунизираните е малък,  тъй като имунизационният календар е обвързван с получаването детските надбавки и социалните помощи, той се представя задължително и във всички детски заведения в града“, каза Георги Титюков.

В момента за болнично лечение от морбили са приети 8 души, 4 от които са от Пловдив, квартал „Столипиново“, а другите са от областта. Диагнозата е потвърдена само при трима болни, като първото дете е пред изписване.