Щайнмайер: Ердоган рискува да унищожи всичко, което страната му е постигнала

Анкара е в дипломатически конфликт с Берлин и други европейски столици заради агитацията сред живеещите в чужбина турски граждани за референдума

Франк-Валтер Щайнмайер положи клетва като 12-и президент на Германия и използва речта след встъпването си в длъжност, за да отправи остро предупреждение към турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Щайнмайер заяви, че Ердоган рискува да унищожи всичко, което страната му е постигнала през последните години и да навреди на връзките с партньорите й, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
Анкара е в дипломатически конфликт с Берлин и други европейски столици заради агитацията сред живеещите в чужбина турски граждани за референдума, на който те ще гласуват дали да разширят правомощията на Ердоган.
"Начинът, по който гледаме на Турция, се характеризира със загриженост, че всичко, което беше изградено през годините и десетилетията, се срива", заяви Щайнмайер в речта си след встъпването в длъжност. "Президенте Ердоган, поставяте под заплаха всичко ,което сте изградили Вие самият, както и други", подчерта германският лидер и заявявайки, че би приветствал всякакви признаци за подобряване на ситуацията.