ЕС подписва Римската декларация на 25 март, за нов дневен ред на съюза

Политика

22-03-2017, 13:42

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жан-Клод Юнкер: ЕК не иска да диктува на никого нищо

Римската декларация е структурирана в три раздела

На срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС, която ще се състои на 25 март в Рим, ще бъде подписана т. нар. Римска декларация, която трябва да определи новия дневен ред на ЕС. На днешното си заседание кабинетът прие позицията, която ще бъде изразена от президента на страната Румен Радев в Рим, съобщи пред журналисти в Министерския съвет /МС/ Деница Златева, служебен вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.
На срещата в Рим ще бъде отбелязана и 60-годишнината от подписването на Римските договори за европейската интеграция.
Римската декларация е структурирана в три раздела, като се прави кратък преглед на ценностите и историческите постижения, излагат се основните предизвикателства пред Европа днес и се формулират четири основни приоритета за бъдещия дневен ред на ЕС, посочи Златева. Според нея е изключително удовлетворение, че съгласуваният текст на декларацията потвърждава единството на европейския проект и включва по изрично настояване на българската страна в лицето на президента Радев кохезията и като принцип, и като инструмент на ЕС. Кохезията е експлицитно упомената в два от четирите приоритета, а именно в приоритет "Просперираща и устойчива Европа", както и в приоритет "Социална Европа", посочи вицепремиерът.
По думите й това е важно за нас, защото отстояването на принципите на кохезията ще залегнат и сред приоритетите на българското председателство през 2018 година. Тогава се очаква да започнат и преговорите по многогодишната финансова рамка. Златева представи четирите приоритета на декларацията, която предстои да бъде приета. Първият приоритет е Европа на сигурност и безопасност, съюз, в който всички граждани могат да се движат свободно, чиито външни граници са сигурни и защитени и които имат ефективна, отговорна и устойчива миграционна политика. Вторият приоритет е свързан с просперираща и устойчива Европа, откриваща възможности за растеж и кохезия, което е българският принос в този приоритет. Този приоритет поставя акцент върху развитието на конкурентоспособността и иновациите, а също и върху малките и средните предприятия. Третият приоритет е свързан със социална Европа, а четвъртият - е ролята на Европа на световната сцена, каза още Златева.