Франк-Валтер Щайнмайер ще положи клетва като президент

Щайнмайер ще положи клетва пред Бундестага, като 12-ти президент на Федерална република Германия

Франк-Валтер Щайнмайер ще положи клетва пред Бундестага днес, като 12-ти президент на Федерална република Германия, пише баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung, цитирани от БНТ.

След това Щайнмайер ще изложи за първи път основните точки от програмата на петгодишния си мандат, а Йоахим Гаук ще направи и последното си обръщение към депутатите в парламента в качеството си на държавен глава на Германия.

След избирането му на 12 февруари Щайнмайер призова за смелост и запазване на свободата и демокрацията в Европа. Несигурността и тревогите на гражданите трябва да се вземат на сериозно, подчерта 61-годишният политик.
По обед е планирано Щайнмайер да бъде приветстван с военни почести в парка на двореца Белвю – официалната резиденция на президентската власт в Германия. Там ще присъства и военният министър на Берлин Урсула фон дер Лайен.

Щайнмайер встъпи официално в длъжност още в неделя, 19 февруари. В двореца Белвю той привлече със себе си редица експерти от външното министерство, което ръководеше преди поемането на президентския пост.