Бурабия: При Митов имаме свобода да играем с топката

Иска от нас самочувствие и контрол върху мачовете

Халфът на Левски Мехди Бурабия е без спорното откритие през тази пролет. Не, че някой се е съмнявал в качествата на футболиста, но в момента той наистина прави разликата на "Герена". Бурабия бе сред най-добрите и срещу Ботев, и срещу Берое, а срещу ЦСКАбе в основата на обрата, макар и влязъл от пейката. След успеха над "канарчетата" Мехди се съгласи да даде интервю пред "Меридиан Мач". Какво промени Митов на "Герена", харесва ли позицията си на терена, мисли ли за трансфер и как ще се представи Левски в Европа четете в следващите редове.

Мехди, честита победа с Ботев. Играхте много агресивно, нахъсано...

- Благодаря ви. Изиграхме много важен мач по правилния начин. Идеята ни бе да вкараме малко повече агресия в играта ни, за да не им позволим да си разиграват спокойно топката. Знаехме, че Ботев разполага с много качествени футболисти и трябваше с тази агресия да им противодействаме. По принцип можеше и по-добре да боравим с топката. С повече самочувствие, да си я подаваме повече, но като цяло бе прекрасна вечер, мач и резултат.

При новия треньор те виждаме в по-различна позиция, малко по-назад си в халфовата линия, играеш повече с топката. Допада ли ти тази роля?

- При новия треньор имаме много повече свобода да играем с топката. Той иска от нас самочувствие и контрол върху мачовете. Мисля, че ни се получава много добре, откакто той ни е поел. Играем все по-добре с всеки изминал мач.

Тази добра инерция обаче бе малко нарушена от загубата в Стара Загора. Как се стигна до нея?

- Да загубихме, но играхме много добре. Владеехме топката, инициативата, атакувахме смело и имахме повече положения от съперника. Има и такива мачове и загуби, но като цяло не считам, че са ни надиграли с нещо. Дори напротив -бяхме по-добрият отбор във всеки от последните ни 3-4 мача. Трябваше да бием или поне да не губим в Стара Загора с оглед на показаното.


Каза "владеене на топката" и самочувствие. Какво друго промени Николай Митов?

- Той дойде със свежи идеи, енергия, със страшни мотивиращи речи в съблекалнята преди срещите. Митов ни разтърси с електрошок, това е начинът, по който ни вдигна, за да започнем да се представяме по-добре. Показа ни, че трябва да имаме самочувствие, самоувереност във всяка една ситуация. Сега, стъпка по стъпка, почваме да градим и футбола, който той иска от нас. А самочувствието идва с победи, като тази над Ботев (Пд).

Сега сте на 13 точки от Лудогорец и на 5 пред ЦСКА. Левски почти сигурно е в Европа. Как ще намирате мотивация в оставащите мачове?

- Дори и да знаем, че Лудогорец е много напред в класирането, ние сме Левски и трябва да се опитваме да ги стигнем, докато има теоретичен шанс за това. Знам, че звучи като клише, но наистина всички в съблекалнята го мислим. Трябва да сме фокусирани и мотивирани във всеки един мач, защото щом изгубим мотивация за миг и допуснем грешка, ЦСКА се приближава до нас. Левски трябва да завърши максимално напред в класирането, дори и да не стане шампион. Трябва да държим тази дистанция до ЦСКА, да трупаме самочувствие и ако се отдаде възможност, да скъсяваме изоставането до Лудогорец. Няма място за отпускане. Всички се опитваме да правим това, което треньорът иска от нас. Смятам, че вършим добра работа в момента и нещата ще стават все по-хубави с всеки изминал мач.

Играеш все по-добре с екипа на Левски. Какви са твоите амбиции -да оставиш следа тук или вече мислиш за трансфер?

- Наистина в момента просто се фокусирам върху това да играя максимално добре и отборът да завърши максимално напред в шампионата. Желанието ми е да играя все по-добре с всеки изминал мач и да постигаме целите си. Има още срещи до края и ми се иска да ги спечелим всичките. Щом завърши сезонът, ще мислим какво ще правим по-нататък. Но за момента съм играч на Левски и мисля само и единствено за този клуб и представянето си, не за трансфери и други клубове.

През лятото Левски почти сигурно ще играе в Европа. Имате ли сили да се представите по-силно, отколкото през миналия сезон?

- Уверен съм, че имаме сили да се представим по-добре и да отстраним съперник. Това е и целта - не само да печелим тук, но и да направим отбор, който в Европа да се представя по най-добрия възможен начин.