Ева Майдел: Защитихме интереса на финансовия сектор в България

Общество

21-03-2017, 12:44

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Ева Минчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Приеха доклад на Новаков за продължаване на европейските инвестиции в България и ЕС

Всички предложения на Ева Майдел за поправки в текста, отчитащи в максимална степен интересите на българските финансови компании, бяха приети

„Приетият с голямо мнозинство днес доклад за бъдещето на финансовите технологии (Финтек) в Европейския съюз защитава напълно интереса на българските финансови компании.

В очакване на законодателните предложения на Европейската комисия продължаваме активния диалог с финансовия сектор у нас, за да осигурим конкурентоспособността му“, заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП), който е докладчик за групата на Европейската народна партия в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (ИМКО) в Европарламента, във вторник, 21 март 2017 г.
Всички предложения на Ева Майдел за поправки в текста, отчитащи в максимална степен интересите на българските финансови компании, бяха приети.

В доклада на комисията ИМКО се призова Европейската комисия да изготви цялостен план за развитие на Финтек сектора, в който да се предвидят законодателни и незаконодателни мерки, които да спомогнат за развитието и стабилността на пазара на финансови технологии, неговата конкурентоспособност и прозрачност.

Българският евродепутат защити тезата, че финтек компаниите имат различни бизнес-модели, поради което е необходимо да има специфични мерки, които да отговарят на специфичните нужди.
В становището си Ева Майдел посочи още, че е необходимо да се работи за повишаване на доверието на потребителите към подобен тип услуги и дигиталните технологии като цяло. Други конкретни предложения, внесени от Ева Майдел и подкрепени с категорично мнозинство, бяха в защита на малкия и среден бизнес.

Финансовите технологии имат потенциала да помагат на микро-, малки  средни предприятия, като разширяват възможностите за отпускане на заеми чрез алтернативни канали, поради това е необхоидмо да има мерки, които да предотвратяват злоупотреби с финтек решения.
В края на февруари 2017 г. българският еврдепутат организира в София консултация със заинтересованите страни за регулаторната рамка на Финтек на ниво ЕС.

На кръглата маса участваха представители на Финтек компании, банки, финансови институции, консултантски компании и други заинтересовани страни, които представиха визията си за модерна рамка на финансовите технологии.