Приеха доклад на Новаков за продължаване на европейските инвестиции в България и ЕС

Докладът на Новаков получи подкрепата на 90% от евродепутатите в комисията

Комисията по регионално развитие на Европейския парламент подкрепи доклада на зам.-координатора на ЕНП и евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков за бъдещето на европейското финансиране в ЕС.  
„Подкрепата на текста е подкрепа към инвестициите чрез европейски средства в страната ни. Моята цел е безвъзмездното финансиране и финансови инструменти за България да не намаляват и да продължи подпомагането на българските общини, бизнес и млади хора.“, обобщи Новаков след приключването на гласуването в Брюксел.
Още през януари т.г. България се нареди на трето място в ЕС по плащания от ЕК - 67 млн. евро.

Данните на Европейската комисия още сочат, че през 2015г. страната ни е на първо място като бенефициент на европейски средства в ЕС. За същата година държавата е внесла 424 млн. евро в европейския бюджет, в замяна на което получава над 2.7 млрд. евро, а съотношението е 1 : 6.4 в наша полза.

Според Новаков, реалността и числата говорят за едно - отлична работа в насочването на инвестиции към икономиката.
Докладът на Новаков получи подкрепата на 90% от евродепутатите в комисията и има за цел да предложи баланс между безвъзмездното финансиране и финансовите инструменти в кохезионната политика на ЕС след 2020г.

Важен акцент в доклада е заявката, че нито едно от предизвикателствата пред ЕС или криза от всякакво естество да не води до намаляване на инвестициите чрез евросредства в държавите. Наред с това, евродепутатът предлага конкретни стъпки за опростяване използването на европейски средства в ЕС.