Шарл Мишел: Няма да позволим на Турция да ни заплашва

"Турция се е отклонила от европейските стандарти"

Белгийският премиер Шарл Мишел коментира, че от юли миналата година, след опита за преврат срещу турския президент Реджеп Ердоган, Турция се е отклонила от европейските стандарти за човешките права, свободата на изразяване и върховенството на закона, съобщиха от lesoir.

Мишел определя изявленията, свързани със Сребреница и нацизма, изречени от Ердоган покрай споровете му с Германия и Холандия, като неприемливи. "Няма да се оставим да бъдем притискани от Турция и като европейци ще продължим да защитаваме нашите ценности, добавя премиерът, цитиран от местни медии.

Повод за коментара на Мишел са станали статии в турската преса, в които белгийският държавен секретар Зухал Демир е обвинена в подкрепа за тероризма. Според турските медии Демир подкрепяла кюрдската работническа партия ПКК, обявена от ЕС за терористична организация.

Белгийският премиер коментира, че тези обвинения са част от стратегията на Ердоган покрай предстоящия референдум за промени в турската конституция. Според Мишел целта на Анкара е да поляризира Европа, като събуди националистически настроения в Турция и представи турците като жертви.