Опрощават до 1% от данъка, ако фирмата подаде декларация по електронен път

Портфейл

21-03-2017, 10:02

Снимка:

nap.bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

НСИ: Разходите на работодателите за един отработен час нарастват с 8 на сто

Близо 80% от фирмите са подали формулярите си по Интернет

1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.) могат да ползват фирмите, които подадат годишните си декларации по електронен път. Това съобщиха от Националната агенция за приходите.

Тази отстъпка важи, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на формуляра - 31 март 2017 г. С декларацията се подава и годишният отчет за дейността. До момента в цялата страна са приети 248 000 корпоративни декларации, като 195 000 от тях са изпратени по Интернет, подписани с електронен подпис. На хартия, в офисите на НАП и чрез пощенските станции, до сега, са подадени 53 000 формуляри.

Срокът за подаване на годишните декларации за облагане с корпоративен данък е 31 март. Това е и срокът, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски.

Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.

Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

Информация за попълването и подаване на декларацията за облагане с корпоративен данък може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.