21 март - Международен ден на хората със Синдром на Даун - bulgaria.utre.bg

21 март - Международен ден на хората със Синдром на Даун

21 март 2017, 06:00 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    flickr

За първи път този ден е отбелязан през 2006 г., а ООН официално подкрепя инициативата от 2012 г.

Семейства, приятели, учители, социални работници по целия свят отбелязват 21 март като Международен ден на хората със Синдром на Даун. Намерете възможно най-шарените чорапи, ярко оцветени чорапи, несъответстващи чорапи, дълги чорапи, къси чорапи, един чорап... Може би дори три чорапа, в чест на трите хромозоми.

Синдром на Даун или Тризомия 21 е вид генна мутация при хората, при която деформацията на цялата или части от 21-вата хромозома, се изразява в поява на трета хромозома в 21-вата двойка, оттам и термина Тризомия 21. Успоредно с типичните за болестта симптоми на телесни аномалии, се наблюдават и намаляване на способностите на възприемане, което може да доведе до умствена изостаналост.

Утрояването на хромозома 21 се получава при необичайно делене на оплодената яйцеклетка по време на Митозата или Мейозата, което довежда до появата на допълнителен генетичен материал. Всичко това води до аномалии в развитието на тялото и различия в степента на възприятие.

При 95 процента от случаите причина за Тризомия 21 е необчайното протичане на процеса мейоза, което се изразява в нехомогенно разделяне на хромозомите през първа или втора фаза на деленето.

За първи път този ден е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година. От 2012 г. Организацията на обединените нации (ООН) официално подкрепя инициативата. Международната асоциация на хората със Синдром на Даун стимулира своите членове по целия свят да избират свои собствени инициативи и събития, с които да привличат внимание и да разясняват какво представлява синдрома, какво означава той за хората, които са засегнати от него и как те играят важна роля в нашия живот и общества.

Днес е и Световен ден срещу расовата дискриминация.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета